Berita Terkini

SAMBUTAN HARI GURU PASTI MALAYSIA PERINGKAT KEBANGSAAN Thursday | 01 June 2017

SAMBUTAN HARI GURU PASTI MALAYSIA PERINGKAT KEBANGSAAN 2017

 

Alhamdulillah, Majlis Sambutan Hari Guru Pusat Asuhan Tunas Islam (PASTI) Malaysia Peringkat Kebangsaan 2017 yang diadakan di Likas Square, Kota Kinabalu, Sabah Negeri Di Bawah Bayu.

Majlis Perasmian telah disempurnakan oleh Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Haji Hashim Jasin. Di dalam ucapan perasmiannya, beliau telah menyebut betapa para sahabat radhiyallahu 'anhum ajmain bertuah kerana mempunyai idola (qudwah hasanah) yang sempurna yakni Rasulullah Shallallahu 'Alaihi Wasallam.

Sesungguhnya Nabi diutus untuk menyempurnakan akhlak yang mulia. Guru pula adalah satu profesyen yang sangat mulia. Maka guru-guru perlu mencontohi Baginda dengan mendidik dan mempertahankan akhlak Islamiyyah di tengah-tengah masyarakat. Naluri manusia secara lumrahnya suka kepada kebaikan sekalipun mereka yang jahat. Maka kita perlulah menyebarluaskan akhlak mulia yang menjadi idaman seluruh masyarakat.

Mursyidul Am juga menyatakan betapa beliau sangat seronok dengan pendekatan Budaya Politik Matang dan Sejahtera (BPMS) yang diterajui oleh PAS kini. BPMS adalah politik cara Rasulullah Shallallahu 'Alaihi Wasallam dan PAS bersedia bertaawun (bertolong-bantu) dengan sesiapa sahaja dan mana-mana pihak sekalipun dengan syarat Islam yang memimpin dan menjadi dasar.

Sebelum itu, Ketua Dewan Pemuda PAS Malaysia (DPPM) Ustaz Muhammad Khalil Abdul Hadi di dalam ucapan alu-aluannya menekankan kepentingan jihadut ta'lim iaitu jihad pendidikan. Beliau mengucapkan tahniah kepada semua guru-guru PASTI dan menyatakan bahawa mereka adalah komponen utama kepada usaha jihadut ta'lim tersebut.

Beliau menyebut betapa semua Gerakan Islam termasuk PAS mempunyai 4 tugas utama seperti berikut:

1. Membina individu Muslim
2. Membina keluarga Muslim 
3. Membina masyarakat Muslim
4. Membina Kerajaan Islam.

Untuk membina individu Muslim, tujuannya ialah agar lahir individu-individu yang mempunyai aqidah yang sahih, ibadah yang betul, akhlak yang mulia dan tubuh badan yang sihat. Guru-guru memainkan peranan penting dalam mendidik anak-anak PASTI agar mencapai ciri-ciri tersebut.

Ustaz Khalil menekankan agar guru-guru PASTI selain mentarbiyah perlu juga bersedia untuk ditarbiyah dan mengikuti program-program tarbiyah yang disusun oleh jamaah. Guru-guru PASTI turut diseru agar tidak hanya mengajar di PASTI, akan tetapi turut menyumbang semaksima mungkin dalam gerak kerja dakwah, kemasyarakatan dan termasuklah politik dan pilihanraya khususnya dalam membantu kemenangan PAS dalam PRU Ke-14 nanti, in shaa Allah.

Alhamdulillah, sehingga kini terdapat 120,000 murid yang menuntut di PASTI dengan sekitar 6,000 guru PASTI yang berkhidmat di lebih 2,800 Cawangan PASTI seluruh negara.

Berikut merupakan senarai penerima Anugerah sempena Sambutan Hari Guru PASTI Malaysia 2017:

TOKOH GURU PERINGKAT KEBANGSAAN
Fadzilah Binti Hamid (Pahang)

ANUGERAH GURU CEMERLANG
Rosmadillah Binti Che Abu Bakar (Kelantan)
Fadzilah Binti Hamid (Pahang)
Roslinah Binti Barindi (Selangor)

ANUGERAH TOKOH SITI KHADIJAH
Sutinah Binti Sariman (Johor)

TOKOH GURU PASTI NEGERI 2017
Perlis - Hasnita Binti Ali 
Kedah - Fuziah Binti Taib 
Kelantan - Nik Salma Binti Nik Wil 
Terengganu - Noraniza Binti Hitam 
Pulau Pinang - Zainab Binti Md Nayan 
Perak - Saliza Binti Saptu 
Pahang - Siti Fatimah Binti Saad @ Mat 
Selangor - Norazurah Binti Mohd Sidek 
Wilayah Persekutuan - Norhayu Binti Jamari 
Negeri Sembilan - Nor Raihan Binti Borhan 
Melaka - Salasiah Binti Mokhtar 
Johor - Latifah Binti Omar 
Sabah - Jumrah Binti Djamali 
Sarawak - Mastura Binti Julai

GURU PALING LAMA BERKHIDMAT 
Perlis - Mahani Binti Yusof 
Kedah - Faridah Binti Abu Hassan 
Kelantan - Safiah Binti Yunus 
Terengganu - Noridah Binti Abd Rahman 
 Pulau Pinang - Junaidah Binti Yahya 
Perak - Siti Halimah Binti Hashim 
 Pahang - Asiah Binti Mat Abas 
Selangor - Mazni Binti Osman 
Wilayah Persekutuan - Rabiah Binti Zakaria 
Negeri Sembilan - Rozanawati Binti Rosli 
Melaka - Saemah Binti Yahaya 
Johor - Habsah Binti Omar 
Sabah - Hasni Binti Abdul Latif 
 Sarawak - Mazalina Binti Jali

Turut hadir Timbalan Ketua DPPM Ir. Hj. Khairil Nizam Khirudin, Setiausaha DPPM Ustaz Afnan Hamimi Taib Azamudden, Bendahari DPPM Sdr Muhtar Suhaili As-Sarawaki, Pesuruhjaya PAS Sabah Tuan Mohd Aminuddin Aling, Ketua Pemuda PAS Sabah Sdr Zul Zaiem Al-Hilmee Abidin, Ketua Pengarah Jabatan PASTI Malaysia YB Ustaz Mohd Azam Abdul Samat, Ketua Majlis Guru PASTI Malaysia Hajjah Saadiah Abu Bakar, Ahli-ahli Lembaga Pengarah PASTI, Pengerusi-pengerusi PASTI Negeri dan guru-guru PASTI.

 

Tema sambutan Hari Guru PASTI: "Guru Istiqamah Menuju Kemenangan"